Bibliaismereti vetélkedő 2012

képek

 

            2012. március 2-4. között a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium adott otthont az erdélyi és partiumi református kollégiumok bibliaismereti vetélkedőjének. Sorra érkeztek meg négyfős csapatok tanáraikkal-iskolalelkészeikkel: Kézdivásárhely, Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy, Szatmárnémeti és Zilah, akiket szeretettel fogadott az enyedi szervező csapat.

            Pénteken este szórakoztató ismerkedési játékokat játszottunk Kónya Tibor iskolalelkész vezetésével. Mindenki nagyon kedves és vidám volt.

            Szombat a megmérettetések napja volt. A verseny három fordulóból állt. Az első forduló az írásbeli volt, ahol felmérték a csapatok tárgyi tudását. Mikor beültünk a könyvtárba, mindenki feszült volt, de aztán, mikor megkaptuk a feladatsort, lehiggadt mindenki, dolgozni kezdett, és a végére már eléggé felszabadult volt a hangulat, amit csak tovább fokozott a következő forduló. Itt összekavarták a csapatokat, és új társainkkal különböző játékos feladatokat kellett megoldjunk. Először csapatnevet választottunk, majd ezzel kapcsolatosan bemutatkozó verset írtunk. Aztán rajzolni is kellett, majd rögtönzött jelenetet előadni, mindezeket az adott bibliai témához kapcsolódón, 21. századra aktualizálva.    Ebéd után városnézés következett, amire ráépült a harmadik forduló. A város különböző pontjaira kellett eljussunk térkép segítségével, ahol egy-egy „beépített” cserkésztől kellett megszerezzünk az aranymondás részletét. Ebben az volt igazán jó, hogy minden helyen hitvallást kellett tegyük, csak így kaptuk meg a színes lapot. A lényeg a teljes aranymondás megszerzése volt: „Elmenvén a széles világra, hirdessétek az evangéliumot minden teremtésnek. Aki hiszen és megkeresztelkedik, idvezül; aki pedig nem hiszen, elkárhozik.” (Mk 16, 15-16), így gyakorlatban is megtapasztaltuk ennek az igének igazságát. Szerintem mindenki nagyon örültünk ezeknek a feladatoknak, mert sétálhattunk, mozoghattunk is, sőt annyira beleéltük magunk a játékos szórakozásba, hogy megfeledkeztünk arról, hogy az egésznek súlya van, versenyezünk.

            A fordulók lejártával a Nap is már lemenőben volt, és sor került az eredményhirdetésre, amit nagy izgalommal vártuk. A harmadik helyezettől kezdték, azaz a Székelyudvarhely csapatát szólították a díjak átvételére, majd a második helyezést elért nagyváradi csapatot, végül „a hazai pályán itthoniak” címmel az első helyen végzett a BGK csapatát (Szakács Anita -9A, Bárdi Orsolya -10A, Farkas Orsolya -11C és Moisza Arnold 12C). Nagy volt az öröm, éreztük, hogy a munkánknak meglett a gyümölcse. A többiek sem csüggedtek el nagyon, hisz elsősorban a részvétel, az együttlét a fontos, az, hogy megismerhettük egymást, és tapasztalatot szereztünk, melyet jövőre is felhasználhatunk.

            Voltak, akik már szombat este hazamentek, de akik maradtak azok számára volt táncház, ahol a lapádi néptánc lépéseit tanulhattuk meg, és egy előre nem tervezett gitárest is összejött.

            A vasárnap reggeli istentisztelet egy életre szóló útravalóként szolgált: „Az élet több, hogynem az eledel, és a test, hogynem az öltözet.” (Lk. 12, 23). Fontos, hogy felismerjük, rangsoroljuk életünkben a fontos és kevésbé fontos dolgokat, mert ha értéktelenekkel töltjük meg, akkor nem marad hely az igazi értékeknek.

            Ahogy a hétvége alatt többször is elhangzott, mi is rájöttünk, hogy ezeken a versenyeken a legfontosabb a találkozás, ismerkedés és a viszontlátás. Nagyon összekovácsolódtunk egy hétvége alatt, és életre szóló barátságok is születtek. Reméljük, jövőre újra találkozunk!

 

Error: Unable to read footer file.