képek

Tisztelt vendégeink !

Stimaţi oaspeţi !

Kedves kollégák, kedves diákok !

Hölgyeim és uraim !

 

Örömünket szeretnénk megosztani és hálánkat kifejezni a mai napon. Két épületet sikerült teljesen felújítani. Ezeknek az ünnepélyes átadására kerül ma sor.

            A nagyenyedi magyar óvoda kicsiny csemetéi, két évvel ezelött egy nagyon leromlott állagú épületben voltak kénytelenek óvonöikkel együtt mindennapjaikat tölteni.

            Amikor arra lehetőség adódott, akkor a megyei tanfelügylőségen pénz alapokat igényeltünk a javításra. Pálfi Árpád tervei alapján és egyházkerületi pénzalap segítségével el is készültek  a munkálatok. Az Anacon és Conprex cég vállalta a kivitelezést. Aztán eltünt a pénz, mert decemberben nem lehetett a munkálatot befejezni. Következő évben az önkormányzat a folytásra pénzösszeget utalt ki. A hiányzó összeget újra igényeltük a tanfelügyelőségen. Meg is kaptuk, majd újra eltünt, mert visszaigénylés alatt álló épületről van szó. Késöbb a kormány külön alapjaiból megkaptuk a hiányzó pénzösszeget és a munkát befejeztük.

            Röviden az a története az óvoda javításának, csapatmunka volt. Köszönöm a segítséget Horaţiu Mihai Josan polgármesternek, fötiszteletű dr.Pap Géza püspök úrnak az önkormányzati képviselőknek (  külön köszönöm Rácz Levente megyei RMDSZ elnökenk, a sokszori közbenjárást), Ladányi Árpád, akkori alprefektusnak, Pásztor Gabriella akkori államtitkár asszonynak, Matekovits Mihály vezérigazgató úrnak és végül de nem utolsó sorban Cornel Stelian Sandu főtanfelügyelőnek is. Engedjék meg, hogy a kivitelező cég képviselőinek Paul és Ana Crişannak, megköszönjem azt, hogy a zűrzavaros helyzetben kivárták azt a pillanatot amikor a pénz visszakerült és a munkát befejezték.

            Köszönöm továbbá Ferencz Erzsébet óvodaigazgatónak, hogy a fejlesztést tovább folytatta és Júlia Zelman segítségével szép közteret varázsoltak az óvodaköré, és a Mobilaiudnak, valamint Kronospan cégek segítségével az óvodát ágyakkal szerelte fel.

            Köszönöm továbbá Krecsák Albert alpolgármesternek a segítségét. Engedjék meg, hogy megköszönjem továbbá azt a munkát ami nem látványos de ami nélkül nem lehetne törvényesen javítani: a dokumentáció és a versenytárgyalás elkészítését. Köszönöm Horváth Éva – Enikő főkönyvelőnek, Szilágyi Hajnal titkárnőnek, Konya Mária igazgatóhelyettesnek a tevékenységét és köszönöm továbbá Delia Florea a polgármesteri hivatal technikai osztályvezetőjének és Viorica Scrobotă, a technikai osztály munkatársának a segítségét.

            A másik épület, amit avatunk az a Tornacsarnok. Az 1896-ban épült gyönyörű épület az idők folyamán használhatatlanná vált. Számos próbálkozás történt az épület javítása érdekében. Simon János igazgató elődöm Király András véndiák segítségével magyarországi pályázaton próbálkozott az épület javításával. Javításra nem került ugyan sor, de a kolozsvári Utilitas tervezési cég elkészítette a Tornacsarnok felújítási tervét, melyet aztán benyújthattam a Bukaresti Állami befektetési Alaphoz. Erre 2005-ben került sor, azt követően, hogy Ferencz Sándor és Kerekes Ferenc testnevelő tanárok, Borbély László akkori miniszter úrnak, átnyújtották a dokumentációt. Sok – sok közbenjárásra beindult a pályázási procedúra. Az önkormányzat felvállalta az önrészt és elfogadta a pályázatot. Köszönöm Rácz Levente, Krecsák Albert, Simon János tanácsosok és Kováts Krisztián akkori alpolgármester segítségét ez ügyben. Rengeteg pótló dokumentációra volt szükség a továbbiakban. Dezső Éva, Kirizsán Imola, majd Bogdanovits – Nagy Péter tervező mérnökök segítségével sikerült minden dokumentumot eljuttatni Bukarestbe. Kováts Krisztián, majd Krecsák Albert alpolgármesterek valamint Lukács Vilmos igazgató úr hathatós segítségével sikerült a pályázatot megnyerni 2008 végén. A kivitelezést a kolozsvári Cartel Bau cég nyerte meg és alvállalkozásban a nagyenyedi MARC – Construct cég végezte el.

            Köszönjük a Martin Floreanak és az általa irányított cég munkatársainak a jól és határidőre végzett munkát.

            Azzal kezdtem, hogy csapatmunka volt. A kollégium jelenlegi és jövendőbeli diákjai és tanárai nevében Isten iránti hálával mindenkinek megköszönöm, azt, hogy két gyönyörű épületünk lett. Bízom benne, hogy a csapatmunka folytatásával a Regionális Operatív Program keretében benyújtott pályázatunk is sikeres lesz.

                        Köszönöm a figyelmet !

 

 

Szőcs Ildikó igazgató beszéde
Error: Unable to read footer file.